Pages

Ads 468x60px

27 Aralık 2012 Perşembe

Etimesgut İlçesi 4

İdari yapı 

Etimesgut Cumhuriyetin ilanını takiben 1924-1925 yıllarında Bulgaristan’dan gelen göçmen Türkler için Atatürk’ün emri ile 50 hanelik örnek bir köy olarak tahsis ve iskan edilmiş, 1928 yılında imar edilerek nahiye statüsüne dönüştürülmüştür.
1968 yılına kadar nahiye olarak kalmış, bu tarihten sonra Yenimahalle İlçesine bağlı mahalleye dönüştürülmüş olup, nihayet 20 Mayıs 1990 gün ve 20525 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı Kanunla Etimesgut İlçe yapılmış, hemen ardından 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı seçimi ile Belediye Teşkilatı kurulmuştur. 17.07.1990 tarihinde ilk Kaymakam ataması yapılarak, İlçe Mülki İdare teşkilat ve hizmeti tesis edilmiştir.
2009 Yerel Seçim Sonuçları 

2009 Yerel Seçimlerinde en yüksek oy alan ilk altı parti şu şekilde sıralanmıştır:
Yıl Nüfus
MHP %35.00
AKP %25.45
CHP %24.32
DSP %2.53
DYP %2.28
GP %1.49
Etimesgut 1990 yılında belediye olmuş ve 1990, 1994, 1999, 2004 ve 2009 belediye seçimleri yapılmıştır.
1990 Ramazan TOSUN ANAP
1994 Yalçın BEYAZ RP
1999 Enver DEMİREL MHP
2004 Serhat Kemal YILMAZ AKP
2009 Enver Demirel MHP
Gençlik ve spor [değiştir]

İlçede Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde çeşitli spor faaliyetleri sürdürülmektedir. Başlıca faaliyetler, Gençler Arası Futbol Turnuvası, Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası, Minikler Atletizm Turnuvası, Minikler, Yıldızlar, Gençler Arası Kaymakamlık Koşusu v.b. gibi sportif etkinlikler düzenlenmektedir.
Ancak gençlerin ihtiyacına cevap verebilecek yeterli düzeyde kapalı spor salonlarına, yüzme havuzlarına, açık semt sahalarına ve en az 50 bin kişilik bir stadyuma şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır.
Kültür ve turizm [değiştir]

Ankara metropolünün batı yakasında yer alan ilçemizde ilk yerleşim gecekondulaşma şeklindekendini göstermiştir. Kırsal alandan gelen nüfus hareketi ülkemizin genişçe bir coğrafi alanını kapsamaktadır.
Nüfusun büyükçe bir kısmını Erzurum, Kars, Çankırı, Yozgat, Çorum gibi illerimizden gelen vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Bu demografik yapı içinde ilçemizin ilk çekirdeğini oluşturan gecekondu bölgesi Sosyal ve Kültürel yönden Anadolu insanımızın kesitini oluşturmaktadır.
Konuşulan dil, lehçe, dinsel inanç, örf ve adetleriyle farklı illerin oluşturduğu çok renklilik kendi içinde yeniden çeşitli kültürel alışverişlerle yeni sosyal-kültürel yapıya dönüşmektedir. Düğünlerde, sünnetlerde, ramazanlarda, cenazelerde, siyasette, dernek etkinliklerinde yardımlaşmalarda Anadolu âdetlerinin Anadolu davranışlarının ilçemizde yeniden filizlendiğini görürüz. İlçemizdeki kültürel ve sosyal yaşamda gecekondu bölgesinden farklı olarak ikinci bir yaşam alanı mevcuttur.
Başbakanlık Eryaman Toplu Konutları, Askeri Kampüsler Alanı, Elvankent, Güzelkent, Şeker Fabrikası Kampüsü ve TRT Kampüsü bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Bu kampüslerimiz otelkent konumunda olup, gündüzleri büyük oranda boş, geceleri dolan yerleşim alanlarıdır.
Sakinlerinin işyeri daha çok ilçe merkezi dışındadır. Kampüsler kendi içinde kendine yeterli olarak tanzim edilmiş olduğundan, kampüs sakinlerinin ilçe geneliyle ilişkileri yok denecek seviyededir.
İlçe halkında dernekçilik, siyasi parti, spor klüpleri, düğün, cenaze gibi aktivite ve dinamizm daha çok gecekondu kesiminde mevcuttur. İlçemiz diğer bir yönüyle modern kentleşmede örnek yapılaşmalara sahne olmaktadır.
Sosyal durum 

İlçede yaşayanların çoğunluğunu memur, işçi ve küçük esnaf oluşturmaktadır. Yurdun her bölgesinden İlçemize yerleşen aileleri görmek mümkündür. İlçe Merkezi ve köyleri dahil sosyal yaşantı Türkiye standartlarındadır.
İlçe sakinlerinin kültürel etkinliklere katılmalarına imkân sağlayacak Sinema, Tiyatro, Kapalı Spor Salonu, Yüzme havuzu, düğün salonu, açık spor sahaları vs. gibi tesisler yeterince bulunmamaktadır. Ancak, Kooperatiflerin kurdukları sitelerin bu konularda özel çabaları olmaktadır.
İlçede konut sıkıntısı yoktur. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca Eryaman semtinde tahsis edilen yerlere Etaplar halinde konut yapımları devam etmektedir. Ayrıca özel kooperatifler eliyle konut yapımı hızla sürdürülmektedir.
Altyapı durumu 

Etimesgut tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuştur. Bugün de Ankara - İstanbul demiryolu, Ankara - Ayaş ve Ankara İstanbul karayolu Etimesgut’tan geçmektedir. Ayrıca Ankara - Eskişehir karayolu ilçenin güney sınırını teşkil etmektedir. Ankara otobanı çevre yolunun büyük bir bölümü Etimesgut sınırları içerisindedir. Etimesgut’a karayolu ile aşağıdaki noktalardan girilir. Eskişehir yolu Zırhlı Birlikler kavşağından, İstanbul Yolu Şaşmaz Kavşağından, Ayaş Yolu Şeker Fabrikası önü ve çevre yolu bağlantı girişinden, Sincan yönünden ise iki ilçenin ortak istasyon caddesi girişinden yapılabilir. Otobüs ve dolmuş seferler Eskişehir Yolu ve İstanbul Yolu olmak üzere iki güzergâh üzerinden yapılır. Ayrıca Etimesgut’u doğu - batı yönünde bir baştan bir başa aşıp giden banliyö trenlerinin de Etimesgut ulaşımına önemli bir katkısı vardır. Şaşmaz oto sanayi sitesi, Askeri havaalanı, Türkkuşu tesisleri ve kara havacılık tesisleri de ilçe sınırları içerisindedir. Etimesgut’ta bir PTT müdürlüğü ve buna bağlı ilçenin muhtelif mahallelerinde PTT şubeleri, Elvankent’te Telekom’a ait büyük bir telefon santrali vardır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız